تئاترحوزه هنریگفتگو

زارعی: مجلس جدید می‌تواند حامی هنرمندان باشد

آیپت چنل: مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری عنوان کرد: واقعیت این است که این روزها امیدوار به رونق سالن‌های نمایش چه در حوزه هنری و چه سایر تالارهای نمایشی نیستم، البته مردم حق دارند چرا که سلامتی‌شان واجب‌تر از دیدن نمایش است حتی اگر همه پروتکل‌ها هم رعایت شود.

به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، پس از چهار ماه تعطیلی سالن‌های فرهنگی هنری چون سالن‌های تئاتر شاهد بازگشایی تالارهای نمایشی از ابتدای تیرماه هستیم، اما هنوز هم تک و توک سالن‌ها باز شدند. مثلا در تئاتر شهر تنها یک نمایش به اجرا می‌رود، تئاتر مستقل دو تا سه نمایش و .. سالن‌هایی چون ایرانشهر ، هامون و… نیز هنوز تعطیل هستند و به‌زودی تصمیم به بازگشایی دارند.

اما هنوز صحبتی از بازگشایی سالن‌های مهر و ماه حوزه هنری نشده است، در حالی‌که این سالن‌ها در ایام سال همیشه استقبال‌گر گروه‌های نمایشی به‌ویژه از گروه‌های شهرستانی بود و جشنواره‌هایی را نیز در طول سال مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری برگزار می‌کرد.

کوروش زارعی هنرمند پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون امسال و در ایام کرونایی تلاش زیادی برای اجرای کارهایی از نوع آنلاین و فعالیت‌های متفاوتی در قالب تئاتر انجام داد، از جمله برپایی جشنواره نقالی «نقشا» و برپایی ده شب تعزیه آنلاین در حوزه هنری از این دست اقدامات است که حال می‌بایست ببینیم چه برنامه‌ای برای برپایی سالن‌های تئاتر مهر و ماه حوزه هنری در دست دارد. در این ارتباط با زارعی به گفت‌وگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانیم:

آقای زارعی لطفا بفرمایید در ارتباط با وضعیت سالن‌های مهر و ماه حوزه هنری و تصمیماتتان مبنی بر بازگشایی سالن‌ها توضیح دهید و اینکه قرار است از چه تاریخی و با چه اجراهایی کارها را شروع کنید؟ با توجه به اینکه خیلی از سالن‌ها الان بازگشایی شده اما حوزه هنوز در این زمینه اقدامی نکرده است.

ما هر سال فراخوان تولید و اجرا برای حوزه داریم. امسال هم آثار و نمایشنامه‌هایی که برای ما فرستاده شده، خوانش شده و نمایشنامه‌هایی که مورد پذیرش هم قرار گرفته به کارگردان‌ها برای تولید آثار اعلام شده است.

چند فیلم هم برای ما فرستاده اند و گروه‌های خوب شهرستانی که اجرای موفق در استان‌ها داشتند، آنها هم هستند. احتمالا ما اواخر تیرماه با کار آقای صمد رحیمی اجراها را شروع می‌کنیم و فعلا دفتر تولید ما تا پایان شهریور اجراهایش را مشخص کرده تا ببنیم وضعیت بهداشتی و پروتکل‌ها در شرایط آن زمان به کجا می انجامد. اگر که به لحاظ کرونایی و اجتماعی دچار مشکل نشدیم، نیم‌سال دوم را هم ادامه خواهیم داد.

نخستین کار نمایشی حوزه پس از کرونا اجرای صمد رحیمی از هنرمندان تئاتری گرگانی است که با رعایت پروتکل‌ها به صحنه خواهد رفت.

ضمن اینکه ما یک فراخوان تولید به نام تئاتر آپارتمانی یا «تئاترمان» دادیم که قرار است تا شهریورماه هم برگزیده‌های آن تولیدات مشخص شوند، کارهای خوبی از دل تئاترمان با موضوع و محتوای کرونا اگر تولید بشود ما شش‌ماه دوم سال را هم با این پروژه تئاترمان ادامه خواهیم داد.

به‌هرحال موضوع کرونا الان در اجتماع موضوعیت دارد و تلاش داریم شش‌ماه دوم سالن‌ها را نیز با این اجراها که الان حدود ۴۵ اثر برای مرحله بازبینی مورد تصویب قرار گرفته و بالاخره بیست تا از این کارها هم تأیید شود ما شش‌ماه دوممان را هم با این پروژه خواهیم بست.

با توجه به پروتکل‌های بهداشتی هنرهای نمایشی و وزارت فرهنگ و ارشاد، شما چه برنامه ای برای اعتمادسازی حضور مخاطب در سالن‌ها دارید؟

ما از همان ابتدای سال درحوزه هنری که ارباب رجوع و کارمند و رفت و آمد داشتیم، دستگاه‌های ضدعفونی را در ورودی‌های حوزه و اتاق‌ها قرار دادیم. قطعا تا زمان بازگشایی سالن‌ها نیز دستگاه‌های ضدعفونی را ورودی سالن‌ها قرار می‌دهیم که مردم با آنها خود را ضدعفونی کنند. خود تماشاگران هم می‌بایست ماسک همراه خود بیاورند و استفاده کنند و در نهایت سعی می‌کنیم به آنچه وزارت ارشاد در عرصه موازین بهداشتی و سلامتی مردم تعیین کرده، پای‌بند باشیم.

آقای زارعی شما به حضور مخاطب تئاتر در این ایام چقدر امیدوار هستید، به‌هرحال در این ایام کرونایی خیلی‌ها شاید این دغدغه را داشته باشند که مخاطب به سالن نیاید یا اینکه این اعتماد مدت‌ها طول بکشد و به‌هرحال شرط ۵۰ درصدی سالن‌ها قرار است لحاظ شود؟

خیر، واقعیت این است که من امیدوار نیستم. من نه تنها امیدوار نیستم که مخاطب به سالن‌های خودمان بیاید بلکه برای ورود تماشاگر به دیگر سالن‌ها مثلا سالن‌های دولتی چون تئاتر شهر هم امیدی ندارم. به‌هرحال این موضوع حساس و خطرناک است و مردم احتیاط می‌کنند. مردم شاید الان در خیابان‌ها و کوچه و بازار ازدحام کنند، اما آن به خاطر معیشتشان است چون به خاطر درآمد و زندگی و معیشتان مجبور به کار هستند تا چرخ زندگی‌شان بچرخد.

یعنی اگر همین الان دولت اعلام کند که معیشت مردم را تأمین کند و کسی بیرون نیاید، هیچکس بیرون نمی آید. لذا هم شرایط اقتصادی در این شرایط کرونایی و مراقبت‌های بهداشتی هست که مانع از ریسک کردن تماشاگر برای ورود به سالن‌ها می‌شود.

امیدوارم این اتفاق بیافتد و زحمت همکاران و دوستان تئاتری من به هدر نرود و سلامت مردم هم تأمین شود.

یعنی خود شما اگر تصمیم گیرنده بودید سالن‌ها را بازگشایی می‌کردید یا خیر؟ به هرحال یک بخش و دغدغه معیشت هنرمندان است که می‌بایست تأمین شود دیگر درست است؟

من اصلا و قطعا سالن‌ها را بازگشایی نمی‌کردم. همین الان اگر خود هنرمندان به خاطر اجرا و شرایطشان به ما اصرار نکنند ما تمایلی به اجرا نشان نمی‌دهیم، چرا که سلامتی مردم در اولویت قرار دارد. اما اگر گروهی اصرار داشته باشد که کاری را به صحنه ببرد ما هم سالن در اختیارش قرار می‌دهیم وگرنه خود ما تمایلی نداریم که در این شرایط مردم را به سالن‌هایی بیاوریم که خدایی نکرده مشکلی برایشان پیش بیاید. جان انسان‌ها برای من خیلی ارزشمندتر از این است که برای یک تئاتر دچار مشکل شوند.

آقای زارعی به هرحال ممکن است طبق پیش‌بینی‌ها این شرایط تا انتهای سال هم ادامه پیدا کند، با توجه به دغدغه‌هایی که مردم تأمین مسائل مالی و معیشتی هنرمندان وجود دارد فکر می‌کنید چه کاری می‌بایست کرد؟

قطعا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کار و اقتصاد و دارایی و تأمین اجتماعی می‌بایست کاری در این عرصه انجام دهند تا هنرمندان زندگی‌شان بچرخد وگرنه خیلی از هنرمندان ما دچار مشکل در این شرایط شده اند. متأسفانه به هنرمندان قول حمایت دادند، اما متأسفانه این اتفاق نیافتاد و تنها قشری که الان دچار این بحران است فکر می‌کنم همین هنرمندان تئاتر هستند. ظاهرا مظلوم‌تر از هنرمندان تئاتر در جامعه فرهنگی ـ هنری وجود ندارد و هر چه هم که این بچه‌ها فریاد می‌زنند، فریادشان به جایی نمی‌رسد و کسی متوجه این مشکلات بچه‌های تئاتر نیست و این خیلی خطرناک است.

امیدوارم مجلس یازدهم فکری به حال این شرایط بکند.

شما به این امر امیدوار هستید؟ اینکه مجلس این دوره برای هنرمندان تئاتر قدمی بردارد؟

به‌هرحال با این روحیه جهادی که ما از آقای قالیباف در شهرداری و دیگر پست‌ها داشتند و همیشه این روحیه سرآمد بوده امیدوارم این روحیه جهادی در مجلس و رأس آن مثل همه پست‌ها و مسئولیت‌هایی که داشته نیز همین‌طور باشد و جهادی خود و نماینده‌ها وارد این مبحث شوند و فکری به حال هنرمندان به طور اخص هنرمندان تئاتر بکنند.

آقای زارعی با توجه به سابقه ای که حوزه برای کار آنلاین امسال در کرونا پیدا کرد و ده شب اجرای تعزیه آنلاین داشتید، آیا برنامه ای برای ارتقا و اجرای چنین کارهایی در ادامه سال نیز دارید یا خیر؟

بله ما برای ماه محرم، صفر و اربعین چنین برنامه ای داریم تا اگر شرایط طوری نباشد که فعالیتی حضوری داشته باشیم از این ظرفیت که ما در ایام شب‌های قدر و جشنواره شاهنامه‌خوانی و نقالی «نقشا» داشتیم در اینجا استفاده خواهیم کرد. در نهایت بیکار نخواهیم بود و سعی می‌کنیم مرتب کار کنیم و فعال باشیم.

از دیگر برنامه‌هایتان این روزها اختتامیه جشنواره «نقشا» در آرامگاه فردوسی بود. برای دیگر جشنواره‌ها و برنامه‌ها چه تدارکی دارید آیا قرار است آنها را هم برگزار کنید یا خیر؟

الان در حال برنامه‌ریزی برای جذب منابع برای برپایی جشنواره نقالان علوی هستیم. این روزها در ایام غدیر و دهه ولایت هستیم. این جشنواره هر سال برگزار می‌شود. سال گذشته به خاطر مسائل مالی نتوانستیم جشنواره را برگزار کنیم، اما تلاش می‌کنیم تا امسال با کمک خود امام علی این جشنواره را برگزار کنیم.

هنر تئاتر در ایام کرونایی چقدر می‌تواند مثمرثمر باشد؟

ببینید همین وضعیت ماه‌های گذشته تا الان و فعالیت هنرمندان تئاتر چه در عرصه نمایش‌های آنلاین و چه سایر حوزه‌ها، به هر شکل یک خدمت به جامعه انسانی است. تئاتر غذای روح است. در وهله اول خیلی از همین هنرمندان این ایام تلاش کردند به مردم روحیه و آرامش بدهند اما ما نیاز به گامی بیش از این داریم.

در همین تماشاخانه سرو این مدت عده ای از هنرمندان با تهیه ماسک و دستکش و سایر مسائل ضدعفونی کمک حال نیازمندان شدند، حتی بیش از بیست و پنج هزار ماسک بهداشتی برای شهرها و روستاها و حتی مراکز بیمارستانی تهیه کردند. این دوستان خطرات را در این ایام به جان خریدند اما جا نزدند، غر نزدند و کار کردند. هیچ جای دنیا هنرمندان تئاتری چنین کاری نکردند که در ایران کنار پزشکان و پرستاران خط مقدم ایستادند و سعی کردند کمک به سلامت روح و جسم مردم کنند.

تئاتری‌ها همواره در کنار مردم هستند. برای سلامتی جسم و روح مردم هرکاری از دستشان بربیاید انجام می‌دهند. انتظار داریم بعد از این همه ماه مسئولان و سیاست‌گذاران برای هنرمندان تئاتر فکری بکنند چرا همیشه باید هنرمندان تئاتر مظلوم باشند. واقعا دردناک است که هنرمندی این روزها حقوق و بیمه بیکاری و هیچ چیز نداشته است و در خرج خودش مانده باشد. هنرمند تئاتر برای سلامت مردم تلاش می‌کند و می‌بایست حمایت شود.

هنرمندان ارزشی تئاتر سفیران فرهنگی و مفاهیم انسانی کشورند، رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند تئاتر منبر است بلکه فراتر از منبر است. بنابراین حرف من این است که سیاست‌مداران، نمایندگان مجلس و همه مسئولان فکری به حال این زندگی مختل شده هنرمندان تئاتر بکنند تا بیش از این مشاغلشان آسیب نبیند و تئاتر مورد احترام و ارزش باشد.

نکته پایانی درباره رسالت حوزه هنری برای تولید نمایش‌های ارزشی بفرمایید؟

ببینید حوزه هنری انقلاب رسالتش این است که به موضوعات انقلابی و ارزشی و دفاع مقدسی و اندیشه‌ها و مبارزات حضرت امام خمینی(ره) بپردازد، ما احساس دین می‌کنیم. خود من کوروش زارعی نسبت به امام و مبارزات و پیروزی انقلاب احساس دِین کرده و می‌کنم. منظورم این است که اگر امروز ما کشوری امن و انقلابی داریم و مردم در آن در امنیت کار زندگی می‌کنند، دچار مشکلات خارجی و دخالت‌های بیگانگان نیستند و خودشان در سرنوشت خود نقش دارند حتی آن را رقم می‌زنند، همه اینها مرهون انقلاب و پیروزی آن و امام خمینی (ره) است. بنابراین این وظیفه ما است که در این عرصه کار تولید کنیم، حال در این ایام کرونایی قدری دست همه بسته شد، امیدواریم در این دوره برای ادامه سال جبران کنیم.

امام خمینی (ره) عمر و جوانی‌اش را برای این انقلاب اسلامی ایران گذاشت. از نظر من ظلم است که در حیطه تئاتر به شخصیت برجسته و والایی که مانا و ماندنی است کاری نکنیم، لذا من به عنوان یک شخصیت تئاتری وظیفه و رسالت خود می‌دانم که برای امام خمینی(ره) کار کنیم و امسال هم تلاش داریم جشنواره نقالی علوی را با همین مضامین و نزدیک به موضوعات دینی و ارزشی‌مان به اجرا برسانیم که امیدواریم شرایط کرونایی اجازه بدهد حتی اگر نشود هم باز به گونه دیگری بدون افتتاحیه و اختتامیه آن را تنها با حضور هنرمندان اجرا کنیم.

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن